Hramul bisericii

Hram 2018

Biserica Vovidenia a fost sfinţită pentru prima dată în ziua de 21 noiembrie 1790, cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, de către protopopul ţinutului Covurlui, preotul Gheorghe Avram.

În anul 1821, în timpul conflictelor provocate de mişcarea Eteristă, biserica a fost incendiată de turci, ca mai toate lăcaşurile de cult ortodox din Galaţi. Atunci i-au rămas numai pereții și a trebuit reparată și făcută din nou, după care a fost sfințită în 1823, prin stăruinţa protopopului Gheorghe Avram, de data aceasta de către episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Biserica a mai fost reparată radical în anul 1886, iar la 21 noiembrie în același an are loc a treia mare sfinţire a bisericii, cu ocazia hramului Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în urma lucrărilor de reparaţie.

Ultima sfințire a bisericii a avut loc la 21 noiembrie 2002 de către Preasfințitul Dr. Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, preot paroh fiind la acea dată Preotul Pelin Octavian, slujitor la biserica Vovidenia din 1 septembrie 1987.

Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului amintește de momentul aducerii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim, când avea 3 ani, de către părinții ei, drepţii Ioachim şi Ana, împlinindu-și astfel făgăduința de a închina pruncul unei vieți sfinte în Dumnezeu.

Fecioara Maria a fost întâmpinată de către Arhiereul Zaharia, cel care a condus-o în cel mai sfânt loc al Templului, Sfânta Sfintelor. Fecioara Maria a viețuit la Templul din Ierusalim timp de 12 ani, până la logodna cu Dreptul Iosif.

Sărbătoarea este atestată documentar din secolul VI, fiind inițial hramul bisericii ridicate de împăratul Iustinian la Ierusalim, lângă ruinele Templului. Ea s-a generalizat în Apus în secolul XIV.

Aici puteți vedea cum s-a sărbătorit hramul bisericii Vovidenia în anii: 2018, 2019, 2020, 2021.

cruce lemn