Denia celor 12 Sfinte Evanghelii


În toate bisericile ortodoxe se oficiază în Joia Mare Denia celor 12 Sfinte Evanghelii sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”. 

Cuprinsul acestei Denii îl alcătuiesc cele 12 Evanghelii care se citesc în tot cursul slujbei și care alcătuiesc un tablou complet al suferințelor Mântuitorului: „scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroane­le, suliţa, şi înainte de toate, Crucea şi moartea”. Toate suferințele Mântuitorului au culminat cu Răstignirea şi moartea Sa pe Cruce.

Lângă Cruce, la picioarele lui Iisus, stăteau Sfânta Fecioară Maria, femeile mironosițe și Ioan, ucenicul cel iubit. Șapte cuvinte de iertare, iubire și rugăciune au rămas de la Mântuitorul către Maica Sa și apostolul Ioan: „Femeie, iată fiul tău!” și „Iată mama ta!„. Nu Și-a dat sufletul până ce nu Și-a încredințat Maica unui fiu adoptiv.

Pe tot parcursul acestei slujbe, Sfânta Evanghelie stă pe analogul așezat în fața ușilor împărătești, iar după citirea celei de a cincea Evanghelii, are loc scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, care amintește și simbolizează purtarea Crucii de către Mântuitorul, de la locul judecății Sale, către Golgota, înainte de răstignire. 

Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume.

Crucea Domnului și mormântul Său s-au multiplicat, la nesfârșit, în toate bisericile creștine, în chipul Sfintei Mese și al Crucii aflate în altarele bisericilor din toată lumea. Oamenii aflați în fața altarului bisericesc devin, astfel, pelerini la mormântul Domnului. 

Ca de obicei, numeroși credincioși ai parohiei noastre au participat alături de preoții slujitori la Denia celor 12 Sfinte Evanghelii, purtând în mâini flori și candele aprinse.

cruce lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *