Sfinții 40 de mucenici din Sevastia

Biserica îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia la data de 9 martie a fiecărui an. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului Licinius.

Guveratorul Armeniei, aflând despre credința lor, le ordonă să își renege credința și să se închine idolilor. Cei 40 de mucenici refuză să facă acest lucru, astfel încât, guvernatorul decide să îi întemnițeze timp de 8 zile în care să fie torturați prin lovirea cu pietre sau chiar să fie ademeniți cu nenumărate daruri.

Văzând faptul că aceștia nu sunt dispuși să renunțe la creștinism, guvernatorul decide în cele din urmă să îi condamne la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Au fost, apoi, scoși din apă și li s-au sfăramat gleznele cu ciocane grele și, fiind arși de vii, au primit cununa Mucenicilor.

Moaștele lor, câte au rămas din foc, au fost înmormântate la Sevastia, apoi s-au impărtit în toată lumea crestină. O parte din ele se găseste la Mănăstirea Antim din București.

Credincioșii din biserica noastră au adus astăzi mucenici la biserica spre a fi binecuvântați de preot și împărțiți apoi în familie, precum și persoanelor nevoiașe.

cruce lemn

Dacă doriți, ne puteți lăsa un comentariu: