Duminica Rusaliilor – Pogorârea Duhului Sfânt și tradiția Moșilor de vară

Duminica Rusaliilor, sau Cincizecimea, reprezintă sărbătoarea întemeierii bisericii creștine. În această zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de suflete, alcătuind astfel cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim.

Sărbătoarea Rusaliilor a adunat astăzi mulţi credincioşi la Sfânta Liturghie, însoțiți, așa cum este firesc, și de către cei mici. Ne-am bucurat să vedem că mulți dintre enoriașii noștri au îmbrăcat în această sfântă zi, costume populare românești.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor“ sau Vecernia Rusaliilor. În timpul Vecerniei s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. La final, toţi credincioşii prezenţi au primit ramuri de nuc binecuvântate  spre a le duce la casele lor.

Ramurile de nuc simbolizează limbile de foc pogorâte la Rusalii peste Sfinţii Apostoli, iar tradiţia spune că este bine ca acestea să împodobească ferestrele casei şi icoanele, având puteri protectoare.

La predica de la finalul slujbei, Preotul Paroh Gabriel Ioan Pelin a subliniat principalele semnificaţii duhovniceşti ale marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh.

Ca în fiecare an, conform tradiției creștine legată de Moșii de vară, cu sprijinul membrilor consiliului și comitetului parohial, s-au pregătit și s-au împărțit celor mici tradiționalele străchini, căni de lut și linguri de lemn, frumos împodobite cu cireșe și trandafiri.

cruce lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *