Duminica Rusaliilor – Moșii de vară alături de copiii ucrainieni

Duminica Rusaliilor sau Cincizecimea, reprezintă sărbătoarea întemeierii bisericii creștine. În această zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de suflete, alcătuind astfel cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim.

Ca în fiecare an, sărbătoarea Rusaliilor a adunat mulţi credincioşi la Sfânta Liturghie, unii dintre ei purtând cu mândrie ia populară românească.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei când s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. La final, toţi credincioşii prezenţi au primit ramuri de nuc binecuvântate  spre a le duce la casele lor. Tradiţia spune că este bine ca acestea să împodobească ferestrele casei şi icoanele, având puteri protectoare.

Ca în fiecare an, conform tradiției creștine legată de Moșii de vară, s-au pregătit și s-au împărțit celor prezenți vase tradiționale din lut umplute cu orez cu lapte și dulceață, iar copiii au avut parte de multe surprize și de jucării.

Cu atât mai mare a fost bucuria și emoția tuturor pentru că și de această dată i-am avut alături de noi pe copiii ucrainieni alungați de lângă familii de războiul care se desfășoară în țara lor. Mulțumim pe această cale doamnei profesor Ileana Leon, Președinta Filialei Galați a Uniunii Ucrainienilor din România, pentru mijlocirea întâlnirii și pentru ajutorul dat în organizarea evenimentului.

Copiii ucrainiei, împreună cu mamele lor ne-au bucurat sufletele cu un mic recital de cântece ucrainiene tradiționale.

Întâlnirea s-a încheiat cu multă veselie, pizza, gogoși de casă, limonadă, înghețată și amintiri de neuitat pentru familiile creștine, deopotrivă române și ucrainiene, prezente în curtea bisericii noastre la această sărbătoare.

cruce lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *