Unirea Principatelor române sărbătorită la Biserica Vovidenia Galați

Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru toți românii, din țară și de peste hotare, o sărbătoare națională, având o dublă importanță: istorică și religioasă. Din punct de vedere istoric, ziua de 24 ianuarie, reprezintă data când principatele române, Moldova și Țara Românească, s-au unit sub conducerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza.

Astăzi, când s-au împlinit 163 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate mai multe manifestări pastoral-liturgice şi cultural-artistice dedicate acestui moment aniversar.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a venit la biserica „Vovidenia“, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului.

Aici, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de Te Deum şi Parastasul pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

La eveniment au participat autorităţi locale, oameni de cultură, profesori, credincioşi gălăţeni şi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 25 şi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi, care au susţinut şi un program cultural-artistic dedicat acestei zile.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi de semnificaţia aparte pe care o are istoricul moment al Unirii Principatelor Române, înfăpuit în urmă cu 163 de ani, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

cruce lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *