Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an pe 31 august, ca urmare a unei iniţiative legislative din 2011, aprobată de Parlamentul României. Ziua Limbii Române a fost stabilită la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în 1990 în Republica Moldova de către Marea Adunare Naţională de la Chişinău.
La inițiativa presbiterei Tudorița Pelin, duminică, 27 august, în Parohia Vovidenia s-a serbat sfântul grai românesc printr-o serie de manifestări cultural-educative, cu caracter evocator, având ca obiectiv principal păstrarea și afirmarea identității lingvistice a românilor de pretutindeni, precum și transmiterea elementelor de limbă, cultură românească si civilizație, noilor generații de români.

Ziua a început cu Utrenia și Sfânta Liturghie, iar la momentul cuvenit, mulți dintre credincioșii prezenți au primit Sfânta Împărtășanie. La finalul slujbei, Preotul Paroh Gabriel Ioan Pelin a ținut o predică plină de învățăminte la Duminica a XII-a după Rusalii, a tânărului bogat.
Manifestările culturale, reunite sub titlul „Odă Limbii Române” s-au desfășurat în colaborare cu cadrele didactice și administrative, precum și cu elevii de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul.
Mulțumim pe această cale doamnei director Tincuța Tufă, doamnei director adjunct Alina Sârbu, doamnei profesor învățământ primar Irina Jicman, bibliotecar Viorica Negură, adiminstrator de patrimoniu Monica Ghinea și elevilor: Carina Leonte, Dana Păun, Eduard Cristea, Ana-Maria Arulufei.
Ansamblul de saxofoniști de la Asociația de Promovare a Patrimoniului Cultural Galați conduși de domnul profesor Ștefan Negură, ne-a oferit un concert de cântece românești.
Un moment deosebit de emoționant a fost concertul susținut de Silvia Negură la violă și Irina Mitu la pian și voce.
Doamna Aurelia Hmelnischi ne-a bucurat sufletele recitând versuri românești, iar Grigoraș Moisă, elev al Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galați a susținut un concert de pricesne.
Cu mare bucurie l-am ascultat cântând cântece românești și pe domnul Costas Bogdanos, enoriașul nostru nelipsit de la slujbele bisericii și pe care îl auzim deseori cântând la strană.
La umbra teilor din curtea bisericii a fost organizată o frumoasă expoziție de icoane, precum și de citate referitoare la frumusețea limbii române, ale unor mari personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului: Alexei Mateevici, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Mihai Eminescu, Fănuș Neagu.
Doamnele din parohie s-au întrecut în a pregăti dulciuri tradiționale românești: cozonac, colaci împletiți, pișcoturi și plăcinte care s-au împărțit cu bucurie, la finalul maniestărilor, tuturor celor prezenți.




















Felicitari doamnei Tudorita Pelin pentru initiativa si curajul de a organiza astfel de manifestari cultural-educative! Si-a dorit sa marcheze intr-un mod odihnitor si invatatori cinstirea limbei romane si s-a si reusit. Este o mare bucurie sa putem redescoperi farmecul limbii noastre natale, dar mai ales dragostea si devotamentul de care este inconjurata. Suntem incredintati de faptul ca prin astfel de manifestari devenim mai apropiati ca natie si ne legam mai strans de vatra noastra spirituala.
Vă mulțumim!
Felicitari comunitatii parohiale Vovidenia si pastorului lor pentru aceasta minunata manifestare culturala organizata cu si pentru limba romana! Se pune in evidenta frumusetea si importanta acestei limbi si a traditiilor sale, devenind astfel model pentru comunitatile de limba romana de pretutindeni. Sarbatorim cu cinste Limba Romana!