Unirea Principatelor Române sărbătorită la Biserica Vovidenia Galați

Ziua de 24 Ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor Române înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, este sărbătorită ca un moment de glorie pentru neamul românesc care, după secole de asuprire, s-a ridicat, prin propriile forţe, la o nouă viaţă.

Pentru locuitorii oraşului nostru, momentul de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Alexandu Ioan Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

Și atunci, ca și acum, această stradă se afla în parohia Vovidenia, iar biserica noastră era frecventată în acele vremuri de întreaga familie Cuza.

De altfel, mama domnitorului, doamna Sultana Cuza a fost înmormântată în curtea bisericii în anul 1865. Osemintele au fost strămutate în 1873 la castelul familiei de la Ruginoasa, însă gălățenii au păstrat până astăzi fostul mormânt ca loc de procesiune și recunoștință.

Ca în fiecare an, în această zi, în biserica noastră a avut loc un moment cultural-artistic susținut de elevi de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, de la Şcolile Gimnaziale nr. 25 şi nr. 26, de la Palatul Copiilor, precum şi copii de la Grădiniţa ”Elena Doamna” din municipiul Galaţi.

La ora 12,00 Înaltpreasfințitul Casian Crăciun a săvârșit slujba de Te-Deum înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților și a credincioșilor prezenți.

Mai jos puteți viziona filmul evenimentelor din această zi.

Filmare și montaj Marius Prisacariu.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfința Sa a evocat personalităţile bisericeşti care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române, printre care se numără şi cel dintâi ierarh al Dunării de Jos, Melchisedec Ştefănescu care a luptat pentru Unirea Principatelor, fiind ales la 1857 membru în Divanul Ad-Hoc.

La slujbă au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, oameni de cultură şi numeroşi credincioşi de toate vârstele din municipiul Galaţi.

După slujbă a fost săvârşită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde a fost oficiată slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

cruce lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *