Pelerinajul de Florii, ediția a X-a

Pelerinajul de Florii amintește de intrarea Mântuitorului în Cetatea Ierusalimului, adică în Ierusalimul cel pământesc, ca să pătimească „pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire“.

La apropierea Lui, mulți oameni își așterneau hainele lor în drum, iar alții presărau ramuri de finic pe care le tăiaseră de pe câmp. Cei ce mergeau înainte și cei ce veneau după Iisus strigau: „Osana! Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului!

Mai apoi, în săptămâna următoare, după multe suferințe, culminând cu Răstignirea Sa pe Cruce pe dealul Golgotei, are loc trecerea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalimul cel ceresc, ca să ne dăruiască nouă viață și bucurie veșnică.

Pelerinajul de Florii, aflat la noi la Galați la a X-a ediție, adună întru bucurie preoți și credincioși din toate parohiile orașului și de toate vârstele: copii, tineri și vârstnici. Pelerinii aduc împreună rugăciuni și cântări de laudă lui Iisus Hristos, Iubitorul de oameni și Biruitorul morții. Astfel, pelerinajul devine o mărturisire în comuniune, nu în izolare, precum și o mărturie a prieteniei, a frățietății și a bucuriei întru Hristos-Domnul.

Pe lângă semnificația sa, pelerinajul de Florii are și rolul de a ne pregăti duhovnicește pentru trăirea cu mai mare intensitate a Săptămânii Sfintelor și Înfricoșătoarelor Pătimiri ale Domnului și ne cheamă să medităm la trecerea noastră prin viață și prin lume.

Ca în fiecare an, la Galați, itinerarul pelerinajului a avut ca punct de plecare Biserica Vovidenia. De aici pelerinii au pornit pe strada Domnească, cu icoane în mâini, purtând flori și ramuri verzi de salcie până la Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost întâmpinați de ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Casian.

Cu această frumoasă ocazie, după efectuarea slujbei de sfințire a ramurilor de salcie, pe esplanada catedralei a avut loc și premierea elevilor din orașele Galați și Brăila care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare. Copiii au primit diplome și daruri din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ne-am bucurat că și anul acesta numeroși credincioși de toate vârstele din parohia noastră au participat alături de preoții slujitori la Pelerinajul de Florii.

cruce lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *